• امروز : دوشنبه - ۸ خرداد - ۱۴۰۲
  • برابر با : Monday - 29 May - 2023
کل اخبار 3706اخبار امروز : 0
2

موزه منطقه‌ای خلیج‌فارس دریچه‌ای رو به گذشته تاریخی ایران

  • کد خبر : 13884
  • 09 فروردین 1402 - 21:05
موزه منطقه‌ای خلیج‌فارس دریچه‌ای رو به گذشته تاریخی ایران

موزه منطقه ای خلیج فارس دریچه ای رو به گذشته تاریخی ایران

موزه منطقه ای خلیج فارس که برآمده از یک اندیشه و گفتمان ایرانی _ اسلامی است از زوایای گوناگون قابل بحث و بررسی است. اهداف پنهان در محتوای متون تاریخی و اشیاء باستانی آن تداعی کننده گونه ای تمدن ساحلی است که مختص نواحی کرانه ای با محوریت ایران است. ایران و هویت ایرانی-اسلامی آن در بطن این موزه بسیار مهم قرار دارد که توجه هر مخاطبی را به سوی تاریخ پر فراز و نشیب بنادر و جزایر خلیج فارس معطوف می دارد. زندگی و روزهای رفته بر مردمان رنج دیده سواحل تفتیده جنوب با آوا و آیین ها ، مراسم ها و مناسکی پیوند خورده است که تداعی کننده پیوند ناگسستنی انسان ایرانی با دریاست. موزه منطقه ای خلیج فارس را می توان تجسم گویایی یک ایران دانست. آری یک ایران تاریخی . خط سیر تاریخی موزه منطقه ای از کرانه های دریای عمان ، سواحل مکران و رأس مسندم آغاز و به چابهار و بندر تیس ، کرمان ، هرمزگان و هرموز ، قشم ، کیش ، بندر لنگه ، شیبکویه ، بندر سیراف ، نجیرم ، ریشهر ، جنابه، مهرویان ، سینیز ، خوزستان و شوش ، اروند رود و بصره منتهی می شود که ورودی تمدن های کهن بین النهرین است. به بیان دیگر کرونولوژی و زمان بندی این به کار گرفته شده در این موزه بیان کننده زیست تاریخی و اجتماعی تمدن های خاموش مناطق ساحلی ایران در خلیج فارس است که جابه جایی کانون های تمدنی و تجاری در طول زمان از خصایص برجسته آن است. در یک جمع بندی کلی می توان اهداف و رسالت تاریخی موزه منطقه ای خلیج فارس را در چند عنوان بیان نمود .

 ۱- تلقین فهم و بینش تاریخی به مخاطب : هر ایرانی در بدو ورود به موزه خواهان تعریف تاریخ و تبیین کنش ها و واکنش های تاریخی صورت گرفته در منطقه خلیج فارس است که با آگاهی و شناخت لازم از زوایای پیدا و پنهان حکومت ها ، شخصیت ها و نمادهای ایرانی فهم تاریخ برایشان آسان می شود.

 ۲_ هویت بخشی به مخاطبان: همه فهمی تاریخ ایران و خلیج فارس گونه ای بینش و آگاهی در ذهن مخاطبین می آفریند که این آگاهی بخشی مبنای اصلی شکل گیری هویت ایرانی و اسلامی ناخودآگاه ایرانیان است.

 ۳_ تقویت هویت ملی: هویت عمدتا نشأت گرفته از جغرافیا ، تاریخ ، نژاد ، زبان ، مذهب و فرهنگ مشترک است که این فاکتورها دوام دهنده و قوام بخش هویت ملی ایرانیان است. موزه منطقه ای خلیج فارس در زمینه تقویت هویت ملی القاء کننده گونه ای خاص از هویت ملی به ایرانیان است. در واقع و به عبارت بهتر رسالت موزه منطقه ای تقویت هویت تاریخی و دانایی ملی به منظور دست یابی به وفاق و همبستگی سرزمینی است.

 ۴_ تداعی تاریخ ایران در خلیج فارس : گالری ها و اتاق های موزه به مانند دالان های تاریخی و تونل های زمانی است که مخاطب و بازدید کننده را به فراسوی زمان و گذشته های دور و دراز می کشاند. ایجاد پیوند تاریخی و اجتماعی و اقتصادی میان بنادر و کرانه های خلیج فارس و مراکز اصلی تصمیم سازی و تصمیم گیری سیاسی در نواحی مرکزی و پیرامونی ایران از ویژگیهای مهم و برجسته این موزه است که ارتباط ناگسستنی را میان اشیاء موجود در گالری ها و محتوای تاریخی و وقایع سیاسی رخ داده در سرزمین ایران و نواحی شمالی و جنوبی خلیج فارس برقرار می سازد. مناطق مهمی به مانند سیستان ، هرمزگان ، کرمان ، بوشهر ، فارس و خوزستان از جمله مراکز مهم هویتی و تاریخ ساز ایران در ادوار گوناگون تاریخی هستند که موزه منطقه ای خلیج فارس میان تمامی این مراکز به خوبی همبستگی تاریخی ایجاد می نماید و به زیبایی قلمرو جغرافیایی ،سیاسی ، اداری و جغرافیایی ایرانشهر را ترسیم می کند. به عبارت رساتر یک ایران در موزه منطقه ای خلیج فارس گرد آمده است.

 

لینک کوتاه : https://mirasbushehr.ir/?p=13884

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • نوشتن نام و نشانی ایمیل اجباری نیست.
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.